Altijd al eens iets meer willen weten over de achtergronden van oude muziek?
Vaak spelen mensen muziek (of ze luisteren ernaar) zonder veel te weten van de sfeer of de tijd waarin zo’n stuk gemaakt werd. Daar is niets op tegen, maar je mist wel iets.
Dores Lignac ontwikkelde een cursus muziekgeschiedenis, die er vooral op gericht is, dat je de muziekstukken beter kan herkennen en in een bepaalde tijd kan plaatsen. De muziek gaat dan meer leven.
Naast veel luistervoorbeelden zijn er beelden en anekdotes, die het tot een aantrekkelijke cursus maken. Er wordt lesmateriaal bijgeleverd in de vorm van een geïllustreerde reader van ruim 57 pagina’s, zodat je bepaalde feiten achteraf nog eens kan opzoeken. De reader wordt ook als leidraad gebruikt tijdens de cursus.
De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van ca 1 ½ uur, en een korte pauze. Er is dan ook gelegenheid het vele materiaal dat bij die periode past, in te kijken.
En… vragen staat natuurlijk vrij!
Doe mee! En ervaar hoe leuk het is om met elkaar wat meer te weten te komen over de muziekgeschiedenis!
Mag ik me even voorstellen? mijn naam is Dores Lignac.
Al jaren geef ik muziekgeschiedenis cursussen en andere cursussen, altijd gecombineerd met muziek, beeldende kunst en literatuur. Juist die mix maakt het zo boeiend: kijken en luisteren, maar ook actief meedoen door erover van gedachten te wisselen. Ook in 2021 ga ik weer een cursus muziekgeschiedenis geven.
Hoe was het ook al weer: Hoe ontstond de westerse muziekgeschiedenis?
Wat gebeurde erna, hoe ontwikkelde het zich tot de muziek zoals wij die kennen?
Ik maakte een geïllustreerde reader waarin de belangrijkste feiten makkelijk vindbaar zijn, maar de verhalen eromheen, de prachtige muziek en de beelden maken het tot een boeiend geheel. De reader gebruiken we ook als rode draad voor de cursus.
Kennis van klassieke muziek is niet nodig, maar als je die al wel hebt, blijft het nog steeds interessant om na 10 middagen een beter overzicht te hebben.
Het blijft genieten!
Data : Tijdelijk Afgelast
Tijden : –
Kosten : –
Docent : Dores Lignac