Meditatie

Meditatie
Mediteren? Ik? Ja, jij. Waarom zou je langer wachten? Begin er gewoon mee en het zal je verbazen hoe meditatie je kan helpen om te ontstressen. Veel mensen denken dat mediteren zweverig, niet tastbaar en soft is. Niets is minder waar. Meditatie brengt rust in je lijf, kalmte in je hoofd en maakt je milder. Hierdoor kun je in het dagelijks leven beter functioneren; je energieniveau neemt toe en vermoeidheid verdwijnt. Meditatie helpt je dus om beter in je vel te zitten. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Meditatie is een innerlijk proces waarbij je oefent om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Hierdoor krijg je oog voor gedachten, gevoelens en emoties die er van moment tot moment zijn. Dit helpt je om uit automatische patronen te stappen en bewuste keuzes te maken. Je gaat van automatisch doen, naar bewust-zijn.

In deze cursus doe je stap voor stap ervaring met meditatie op. Door daarnaast ook regelmatig thuis te oefenen verdiep je je meditatie-ervaring. Tijdens de cursus (voor mensen die dit voor het eerst doen én diegenen die al enige ervaring hebben) besteden we o.a. aandacht aan:

  • het oefenen van opmerkzaamheid
  • verschillende meditatie technieken
  • kwaliteiten van meditatie, zoals: niet hoeven streven, niet hoeven oordelen, acceptatie, geduld, loslaten, vertrouwen, frisse blik, mildheid

Tijden   :  donderdag 19.30-20.30 uur.
Kosten :  10 lessen € 60,00.
Start 18 januari

Trainer  : Inge Nix werkt sinds 10 jaar als trainer en coach bij Indigo. Zij geeft onder andere trainingen mindfulness en is gecertificeerd mindfulnesstrainer. Ook haar eigen bedrijf “EvenNix” richt zich op meditatie en mindfulness-trainingen. Zij leidt ook de onderstaande activiteiten:

Tijden   :  zaterdag 10.00-12.00 uur
Kosten :  € 25,00 per ochtend

Leren Mediteren  – 2 december
Leren mediteren in één ochtend? Nee natuurlijk niet. Maar deze special geeft wel een voorproefje van wat mediteren is en hoe meditatie je helpt om rust in je lijf te brengen en kalmte in je hoofd. Na deze special kun je thuis zelf verder aan de slag met de oefeningen uit de special.

Wat kan ik, wat wil ik – 6 januari
Waar loop ik warm voor, wat geeft me energie (en wat niet), wat kan ik goed, en waarmee zou ik graag bezig zijn. Tijdens deze special gaan deelnemers met deze vragen aan de slag. Op een heel praktische en uitdagende manier. Gewoon om zichzelf weer eens te inspireren, meer zicht te krijgen op talenten en hoe je die optimaal kunt inzetten.

Sociaal netwerken – 3 februari
Een goed sociaal netwerk leidt tot vriendschappen, goede gesprekken en plezierige activiteiten.
En een goed netwerk kan ook helpen met praktische zaken bij ziekte, scheiding, etc.
In een tijd waarin steeds minder hulp beschikbaar is, wordt het belang van een eigen netwerk groter.
In deze special brengen deelnemers hun netwerk in kaart, inventariseren zij hun behoeften en gaan na hoe hun netwerk daar wellicht in kan helpen.

Een goed gesprek – 3 maart
Of het nu een gesprek is met je kind, je partner, collega of vriend; een goed gesprek begint bij jezelf. Lopen jouw gesprekken wel eens spaak, of ontstaan er wederzijds irritaties, dan kunnen een aantal simpele gesprekstechnieken je helpen om de communicatie en het contact te verbeteren. In deze special ga je daarmee aan het werk.

Stoppen met piekeren – 7 april
Af en toe eens diep nadenken over moeilijke situaties of problemen? Niks aan de hand. Want zo kom je tot een oplossing of een plan van aanpak. Maar wanneer er sprake is van piekeren blijft dat vaak uit. Je cirkelt telkens in dezelfde gedachten rond zonder dat er een oplossing komt. Vaak ook ’s nachts in de donkere uurtjes. In deze special komen een aantal technieken aan bod die kunnen helpen om met piekeren te stoppen.

Geluk uit een doosje – begin mei (datum wordt later bekend gemaakt)
Een creatieve special waarin je je eigen geluks-doosje maakt en vult. Exclusief materiaalkosten.